čet. jan 27th, 2022

Održana redovna Skupština Sindikata SIPA

Danas je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu održana redovna – izvještajna Skupština Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu kojoj je od ukupno 37, prisustvovalo 25 delegata. Skupštini iz opravdanih razloga nisu prisustvovali delegati Sindikalnih podružnica Jedinica za specijalnu podršku i Regionalna kancelarija Banja Luka.

Sjednicu Skupštine je, zbog ostavke dosadašnjeg predsjednika Ristić Roberta, otvorio predsjednik Sindikata kojeg su delegati u skladu sa odredbama Statuta ovlastili da vodi Skupštinu do izbora novog predsjednika. Odmah zatim pristupilo se  verifikaciji delegata i usvajanju dnevnog reda.

Nakon usvajanja dnevnog reda delegati su jednoglasno prihvatili ostavku Ristić Roberta na poziciju predsjednika Skupštine te isto tako jednoglasno imenovali Mrđa Biljanu za predsjednicu Skupštine do izborne Skupštine koja će biti održana 2023. godine.

Biljana Mrđa je preuzela vođenje Skupštine nakon čega su delegati primili k znaju Izvještaj nadzornog odbora o radu Sindikata za 2020. godinu te jednoglasno usvojili Izvještaj o radu Sindikata i finansijski izvještaj za 2020. godinu. Također, Skupština je dalje usvojila Finansijski plan za 2021. a obzirom da je već decembar 2021. godine Skupština je podržala prijedlog predsjednika Sindikata te uz određene korekcije usvojila i Finansijski plan Sindikata za 2022. godinu.

Pod tačkom razno na prijedlog predstavnika Sindikalne podružnice Sjedište usvojene su izmjene člana 13. i člana 17. Pravilnika o financiranju Sindikata dok je na prijedlog predsjednika Sindikata usvojen Finansijski plan za 2022. godinu.

Na kraju predsjednik Sindikata je upoznao delegate Skupštine o detaljima prijedloga novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine  te aktivnostima Sindikata i Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini na izradi Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine.