pet. maj 7th, 2021

.

.

Otvoreno pismo Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine

2 min read

Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Dodik,

obzirom da se ni Vi ni članovi Predsjedništva gospoda Džaferović i Komšić niste oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH I DKPT koji su održani 17.03.2021. godine a kojom prilikom je javnost upoznata o nezadovoljstvu,  opremljenosti i problemima u policijskim organima odlučili smo da Vam se obratimo ovim otvorenim pismom.

Naime, nakon Vašeg obraćanja putem RTRS dana 09.04.2021. godine u emisiji Aktualno, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva Vaša  nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da Vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5%. Želimo Vas napomenuti da u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta a čija plata je konstantna od 2012. godine  a prije toga je dva puta smanjena.
Također, moramo Vas otvoreno pitati zbog čega se ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou a imaju prebivalište u Republici Srpskoj i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uvjetima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima.
Pozivamo Vas da, ukoliko nemate vremena ili ne želite da primite predstavnike Sindikata, otvoreno odgovorite na naša pitanja.
S poštovanjem,
Edin Kahrimanović
Predsjednik Sindikata SIPA

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu