sri. jul 24th, 2024

.

.

PLANINARSKI IZLET – VRANICA

3 min read

Sindikat SIPA organizuje PLANINARSKI IZLET – VRANICA – Prokoško jezero, Treskavica, Locika Krstac i Nadkrstac, te slapovi Kozice u zavisnosti od vremena.
Pravac kretanja Prokoško jezero 1636 mnv i vrhovi Treskavica (2023 mnv), Logika (2106 mnv), Krstac 2070 mnv i Nadkrstac 2112 mnv

Izlet je planiran za 20.07.2024. godine (subota).

Cijena kotizacije vodiču je 10 KM po osobi za članove Sindikata za sve ostale 15 KM. Pored navedenog svi učesnici plaćaju ulazak u područje Spomenika prirode “Prokoško jezero” (2-3 KM po osobi)

PLAN
Polazak dana 20.07.2024. godine (subota) u 09.00 sati sa Prokoškog jezera, kod ulazne rampe. Prevoz je vlastiti, uz mogućnost dogovora za organizovani prevoz iz Sarajeva ili iz Fojnice, privatnim vozilima uz obavezu najave organizatorima i vodiču planinarskog izleta.
Aktivnosti će biti započete u 09,30 sati, sa Prokoškog jezera, usponom na vrh Treskavuca, Locika, Krstac te na vrh Nadkrstac, markiranom i prohodnom stazom sa koje je fantastičan pogled na jezero i okolne planine, te povratak do jezera u poslijepodnevnim satima.
Prokoško jezero je smješteno na planini Vranici. Obuhvata prostor između rijeke Vrbasa i dolina rijeke Bosne i njenih pritoka Bistrice i Fojničke rijeke. Do jezera se dolazi iz Fojnice, putem dužine 21 kilometar i uglavnom makadamskim. Ulaz se naplaćuje. Planinarskom stazom od Prokoškog jezera do prvog vrha Ločika, koji je ujedno i drugi po visini u masivu Vranice vodi dobro označena planinarska staza koja prolazi prekrasnim planinarskim pašnjacima, uspon nije naporan, niti zamoran, pa ostavlja dosta prostora za uživanje u krajoliku. Nakon ovog vrha, planinarenje se nastavlja po grebenskoj stazi, koja obilazi vrhove Krstac, Nadkrstac i Rosinj. Na cijelom ovom dijelu planinarske staze otvoreni su prekrasni vidici u svim smjerovima pa se treba prepustiti uživanju u ovoj pitomoj planini. U zavisnosti od vremena, po dogovoru moguć odlazak na planinsku riječicu Kozica, 11. kilometara od Fojnice, gdje se formiralo nekoliko manjih i dva veća vodopada čija se visina kreće od 5 do 20 metara. Ovaj dragulj fojničkih rijeka svojom ljepotom i bajkovitim prizorima privlači pažnju istinskim ljubiteljima prirode. Do slapova se dolazi vozilom a zatim oko 40 minuta traje obilazak prekrasnih slapova.

OCJENA KONDICIONE I TEHNIČKE ZAHTJEVNOSTI TURE;
Kondiciono – lakša planinarska tura sa čestim pauzama i odmorima,
Tehnička – Nezahtjevna tura/izlet. Povratak po dogovoru u večernjim satima.

POTREBNA OPREMA
-Slojevita planinarska oprema za hodanje na planini plagođena vremenskim uslovima kao što su planinarske gojzerice, planinarski štapovi, zaštita od sunca, vjetra,
-Ranac sa dovoljnom količinom hrane i vode ( min 2 l), suho ili svježe voće i dr.
-Čeona lampa,
-Komplet prve pomoći, pištaljka, svijeća i sl.
POTREBNI DOKUMENTI: Lična karta, zdravstvena knjižica i važeća planinarska kartica. Svaki učesnik učestvuje na ličnu odgovornost, prihvata plan izleta, poštuje upute vodića i pridržava se kodeksa planinarske etike. Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizićčke uslove sudjelovanja na izletu.
Prijava najkasnije do 18.07.2024. godine 20,00 sati putem Vibera broj 061/694-926, predsjednik Sindikata, ili 061/910-654 vodič.
Organizator i Vodič zadržavaju pravo izmjene i dopune plana, koji može biti prilagođen meterološkim uslovima i psihofizičkom stanju učesnika.

PLAN SAČINIO: Zijad Landžo, planinarski vodič, 061 910 654

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu