uto. okt 19th, 2021

.

.

Policija i dalje nezadovoljna uprkos promjenama u Zakonu o PIO-u: Nastavljene pripreme za proteste

2 min read

SARAJEVO, (Patria) – Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je utvrdila Vlada FBiH, u suštini je identičan verziji već razmatranoj u Parlamentu FBiH, i promjene unesene u Zakon uglavnom se odnose na ranije zahtjeve udruženja penzionera u FBiH, kao i na tehnička poboljšanja samog teksta.

U Zakon je uvrštena nova definicija da je „policijski službenik, u smislu ovog zakona, lice koje je kao takvo definisano posebnim zakonom, koje ima prebivalište na teritoriji Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja“.

Uprkos ovome svi sindikati policije u FBiH i Savez sindikata policije na državnom nivou nisu zadovoljni te nastavljaju pripreme za proteste 18. decembra u 12 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH kada je planirano protestno okupljanje policijskih službenika.

Na ovo okupljanje doći će pripadnici policije iz 10 kantona, Sudska policija, Federalnog MUP-a, SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a očekuje se prisustvo oko 2.000 policijskih službenika.

Protesti se organizuju iz razloga što nije usvojen amandman kojim se u prelaznim odredbama utvrđuje upućujuća odredba na poseban propis niti je u međuvremenu definisan taj poseban Zakon.

– Niko iz Vlade FBiH nije kontaktirao Sindikate i obrazložio namjere i odredbe posebnog zakona. Ova objavljena definicija je uredu, ali uz ova dodatna rješenja bili bismo zadovoljni – kazali su za Patriju iz Sindikata SIPA-e.

Osnovni zahtjev je prihvatanje amandmana koji je upućen Federalnoj vladi, a kojim se traži definisanje pojma policijskog službenika u Zakonu PIO/MIO da se u prelaznim ili završnim odredbama ugradi upućujuća norma da će se uslovi za ostvarivanje penzije način obračuna ličnog koeficijenta i tretiranje posebnog staža urediti posebnim propisom, kao i izmjene posebnog propisa kojima bi bilo navedeno regulisano i da se donese zajedno sa Zakonom o PIO-u u setu.

Policija je već demonstrirala 21. novembra kada je zasjedao Parlament FBiH. Predstavnici Sindikata održali su niz sastanaka sa ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom ali dogovor nikada nije postignut.

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu