uto. okt 19th, 2021

Policija i dalje nezadovoljna uprkos promjenama u Zakonu o PIO-u: Nastavljene pripreme za proteste

SARAJEVO, (Patria) – Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je utvrdila Vlada FBiH, u suštini je identičan verziji već razmatranoj u Parlamentu FBiH, i promjene unesene u Zakon uglavnom se odnose na ranije zahtjeve udruženja penzionera u FBiH, kao i na tehnička poboljšanja samog teksta.

U Zakon je uvrštena nova definicija da je „policijski službenik, u smislu ovog zakona, lice koje je kao takvo definisano posebnim zakonom, koje ima prebivalište na teritoriji Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja“.

Uprkos ovome svi sindikati policije u FBiH i Savez sindikata policije na državnom nivou nisu zadovoljni te nastavljaju pripreme za proteste 18. decembra u 12 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH kada je planirano protestno okupljanje policijskih službenika.

Na ovo okupljanje doći će pripadnici policije iz 10 kantona, Sudska policija, Federalnog MUP-a, SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a očekuje se prisustvo oko 2.000 policijskih službenika.

Protesti se organizuju iz razloga što nije usvojen amandman kojim se u prelaznim odredbama utvrđuje upućujuća odredba na poseban propis niti je u međuvremenu definisan taj poseban Zakon.

– Niko iz Vlade FBiH nije kontaktirao Sindikate i obrazložio namjere i odredbe posebnog zakona. Ova objavljena definicija je uredu, ali uz ova dodatna rješenja bili bismo zadovoljni – kazali su za Patriju iz Sindikata SIPA-e.

Osnovni zahtjev je prihvatanje amandmana koji je upućen Federalnoj vladi, a kojim se traži definisanje pojma policijskog službenika u Zakonu PIO/MIO da se u prelaznim ili završnim odredbama ugradi upućujuća norma da će se uslovi za ostvarivanje penzije način obračuna ličnog koeficijenta i tretiranje posebnog staža urediti posebnim propisom, kao i izmjene posebnog propisa kojima bi bilo navedeno regulisano i da se donese zajedno sa Zakonom o PIO-u u setu.

Policija je već demonstrirala 21. novembra kada je zasjedao Parlament FBiH. Predstavnici Sindikata održali su niz sastanaka sa ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom ali dogovor nikada nije postignut.