uto. okt 19th, 2021

.

.

Protest policajaca: Nećemo dozvoliti da odlazak u penziju nama znači prosjački štap

2 min read

SARAJEVO, (Patria) – Policajci iz sedam kantona Federacije BiH okupili su se ispred zgrade Federalnog parlamenta, jer sa resornim ministrom Aljošom Čamparom jučer nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja. Njima su se pridružili i sindikati SIPA-e, Granične policije, DKPT-a i Sudske policije.

Policajci tvrde da je predloženi Nacrt zakona o PIO diskriminirajući, jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH istakao je da predstavlja sedam kantona.

– Naši su zahtjevi bili da ne dođe do drastičnih umanjenja penzija, jučer smo pristali do to bude negdje oko pet posto, ali nemojte da to bude 30 posto. Nemojte da kada policijski službenici odu u penzije budu na prosjačkom štapu, i da čuvaju neke tamo firme – kazao je Škulj.

On je pojasnio da su njihovi zahtjevi vrlo jednostavni i da se nada da danas zakon neće biti usvojen.

– Tražili smo da nam se obračunava po najboljih pet godina. Ja se nadam da se zakon neće usvojiti, jer imamo obećanje SBB-a, a i mnogih drugih poslanika. Ako ipak dođe do usvajanja, borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima – kazao je Škulj.

Podsjećamo, na jučer održanom sastanku predstavnika Sindikata policijskih službenika FBiH sa ministrom Aljošom Čamparom, nisu usaglašeni stavovi o ovom pitanju.

Nisu pristali da se u Zakon o PIO, koji je danas pred Parlamentom FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima – dodao je Škulj.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA-e kazao je da su danas došli kao podrška, ali da se itekako i njih tiče ovakav jedan zakon.

– Očito Vlada FBiH nije imala sluha da podrži te ljude. Niko nije konsultiran kod izrade ovog zakona. Mislim da su i udruženja penzionera prevarena, jer će iza Nove godine biti svima umanjene penzije do 30 posto bez obzira iz kojeg sektora dolazite – kazao je Ilić.

Policiji su se pridružili radnici Fortune i Sindikata Solidarnosti iz Tuzle.

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu