čet. sep 16th, 2021

.

.

Traže borbu protiv terorizma,korupcije,a koče zakon: Policija sve teže živi, hitno ispraviti nepravdu

2 min read

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi u četvrtak 28. septembra usvojiti u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je cilj izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja, piše novinska agencija.

Iako se deklarativno svi političari zalažu za borbu protiv korupcije i kriminala, nejasno je kako misle uspostaviti sistem, a da ne podrže ispravljanje nepravde koju doživljavaju policijski službenici na državnom nivou. Naime, policajci u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i Graničnoj policiji BiH, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a npr. sekretarica u državnoj službi ima veću plaću od policajca koji hapsi kriminalce, štiti građane i državu BiH!?

Za sada prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, Klub Hrvata u Domu naroda PSBiH nije raspoložen za ovakve izmjene, a navodno su tražili da se primjena zakona odgodi do 1. januara 2019.!?

Poznato je i da ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) više puta isticao da se Izmjenama ovog zakona ne smije ugroziti budžet institucija BiH, jer je riječ o 3.149 policijskih službenika iz agencija za provođenje zakona u BiH.
No, ovakvi argumenti nisu dovoljni, a iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH više puta su isticali da je žalosno da se političari ne žele odreći nijednog feninga od svojih plata i naknada, a od njih traže da ih štite i da se bore protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije i prekograničnog šverca i kriminala.

– Pred evropskim zvaničnicima se kunu da su spremni da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, protiv terorizma a ne žele da ulože ni jednu marku u policiju na nivou BiH – kaže predsjednik Sindikata SIPA-e Danijel Ilić.
Jasno je svima da policija ne traži previše i ono što ne zaslužuju.

Novac za njih može se naći u postojećem okviru budžeta Institucija BiH. Nema potreba da zbog toga povećava Budžet, a onda krši reformska agenda i zahtjev MMF-a.

Naprimjer, sa malim uštedama na telefonskim računima, dnevnicama i službenim automobilima može se uštedjeti novac za izjednačavanje plata.

Inače, prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29!

– Imajući u vidu složenost, stresnost i opasnost policijskih poslova Savez sindikata policijskih organa u BiH predlaže izmjenu člana 18. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, na način da se za policijske službenike od čina policajac do čina stariji narednik utvrde koeficijenti – policajac 1,40, stariji policajac 1,55, narednik 1,70, stariji narednik 1,90 – navodi se u prijedlogu.

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu