pet. apr 19th, 2024

ODRŽANA SKUPŠTINA SAVEZA SINDIKATA POLICIJSKIH ORGANA U BOSNI I HERCEGOVINI

Dana 26.10.2018. godine u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu održana je redovna Skupština Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

U radu Skupštine učestvovalo je  23 delegata iz sva tri Sindikata koji čine Savez.

Nakon verifikacije delegata i usvajanja dnevnog reda uz kraću diskusiju jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu Upravnog odbora a potom i potvrđene promjene u sastavu Upravnog odbora Saveza.

Tako su ispred Direkcije za koordinaciju policijskih tijela nakon promjena u matičnom Sindikatu u Upravni odbor Saveza, pored Kadrić Emina, imenovani  Kosovac Edin i Branimir Kvrgić dok je ispred Sindikata SIPA-e, umjesto Lajšić Željka, imenovan Perić Nenad čime je Upravni odbor kompletiran nakon dužeg vremena.

Također, zbog promjena u matičnim Sindikatima, imenovana su i dva nova člana Nadzornog odbora tako da će nadzorni odbor uz predsjednika Emira Tanovića iz Sindikata GP činiti i članovi Salan Haris iz Sindikata DKPT i Avram Darko iz Sindikata SIPA-e.

Pod tačkom razno na prijedlog delegata usvojen je niz zaključaka koji predstavljaju smjernice i principe za dalji rad Upravnog odbora Saveza i to kako slijedi:

1. Izdvajanje uposlenih iz Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i donošenje novog zakona kojim će biti definisan obračun plata i naknada u organima za provedbu zakona po uzoru na zakonska rješenja za OSA-u i uposlene u Sudu i Tužilaštvu.

2. Objava usvojenog Pravilnika o uniformi,

3. Izmjene  Zakona o policijskim sluzbenicima,

4. Priprema kolektivnog ugovora,

5. Povećanje toplog obroka,

6. Izmjena Odluke Vijeća ministara koja definiše obračun troškova prevoza,

7. Podrška inicijativi za poboljšanje statusa zaposlenika i državnih službenika uposlenih u policijskim agencijama,

8. Aktivniji rad Upravnog odbora u skladu sa odredbama Statuta.

Povodom zločinačkog ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijskih sluzbenika MUP-a Kantona Sarajevo, delegati su minutom šutnje odali počast ubijenim te uputili izraze saučešća porodicama i kolegama u MUP-u Kantona Sarajevo.