pet. feb 23rd, 2024

Okrugli sto na temu “Krivično pravna – psihološka zaštita policijskih službenika nakon upotrebe sredstava prinude”

Na poziv Nezavisnog sindikata policije Srbije Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zastitu, danas je u Beogradu prisustvovao okruglom stolu na temu “Krivično pravna – psihološka zaštita policijskih službenika nakon upotrebe sredstava prinude”.

Prezentaciju tokom okruglog stola je održao  Dr Dragan Arlov, penzionisani nastavnik policijske akademije,  a učešće u debati vezano za konkretne slučajeve iz prakse, pored organizatora Nezavisnog sindikata policije Srbije, uzeli su predstavnici policijskih Sindikata Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije te predstavnici Saveza sindikata policijskih organa u Bosni I Hercegovini,  Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Sindikata Granične policije te advokati i predstavnici Odjela za psihološku pomoć MUP-a Srbije.

Zaključci okruglog stola ukazuju da se nedovoljno pažnje posvećuje psiholoskoj pomoći policijskim službenicima te da je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti na edukaciji policijskih službenika tokom službe. Takođe, istaknuto je da se nedovoljno radi na planiranju policijske karijere policijskih službenika zbog čega dolazi do fluktuacije policijskih službenika na različitim poslovima gdje se gubi kvalitet u radu tog istog policijskog službenika.

Na kraju je istaknuto da bi se sindikati trebali aktivnije uključiti kako bi popravili trenutnu situaciju u navedenoj oblasti.