uto. okt 19th, 2021

.

.

Policijski službenici nezadovoljni Zakonom o PIO-u: Ne možemo pristati na smanjenje penzija od 30%

1 min read

SARAJEVO, (Patria) – Unija samostalnih sindikata policije FBiH uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati i Zakon o PIO-u iznijela je jasan stav da se ne slažu sa ponuđenim rješenjima koja se odnose na status policijskih službenika i način penzionisanja.

Oni imaju podršku i drugih sindikalnih organizacija policijskih agencija sa drugih nivoa.

Policijski službenici prihvatili bi opciju da se lični koeficijent množi sa 1,3 ili da se način penzionisanja reguliše Zakonom o policijskim službenicima FBiH. No, dosadašnji pregovori sa Vladom i ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom nisu bili uspješni.

Ukoliko bi ostalo ovakvo ponuđeno rješenje policijski službenici imali bi penziju manju i do 30%.

Sutrašnjoj sjednici prisustvovat će i predstavnici policije koji su otvoreni za pregovore sa Vladom FBiH kako bi došli do prihvatljivog rješenja. Sindikati policije ostavili su otvorenom i mogućnost novih protesta ili čak štrajka ukoliko ne bude sluha za njihove prijedloge.

Policajci iz sedam kantona 21. novembra održali su protest pred zgradom Federalnog parlamenta. Oni su tada upozorili da mogu pristati na smanjenje penzija od 5%, ali ne i 30%.

Kategorije

Copyright © Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu