sri. sep 27th, 2023

Izlet Hajdučka vrata – Čvrsnica

SINDIKAT SIPA organizuje planinarski izlet – Hajdučka vrata, Čvrsnica

Izlet je planiran za 07.10. 2023.godine (subota)

Prijave: Bozalo Zoran  povjerenik podružnice Sjedište, telefon 065 951 567 – viber (najkasnije do 04.10.2023. godine.
Cijena izleta besplatno

PLAN
Polazak dana 07.10.2023.godine (subota) u 07,00 sati sa parking prostora Bingo u Jablanici.
Prevoz privatnim vozilima uz obavezu najave organizatoru i vodiču planinarskog izleta.

Opis:
Hajdučka vrata su jedan od najljepših simbola na planini Čvrsnici, a nalaze se na 2000 mnv na rubu kanjona Dive Grabovice. Smještena su na istočnom dijelu planine Čvrsnica i predstavljaju prirodni fenomen stvaran vjekovima. To je karakterističan prsten u stijeni, promjera oko 5 metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Hajdučka vrata su odredište brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, koji uživaju u prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju, Velež, Prenj i ostale planine. Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosansko hercegovačkim planinama.

Aktivnosti će biti započete u 08,30 sati pravcem Vitlenica-jezero Crvenjak-Hajdučka vrata, tako što se sa lokaliteta Vitlenica 1470 mmv kreće dobro uhodanom i markiranom stazom, koja vodi kroz borovu šumu na predjelu Muharnice, te nas poslije oko 3 km dovodi do Male vale i Zaglavlja 1560 mnv. Staza je u dužini od 8,5 km i za nju je potrebno oko 3,5 sata hoda, a ista se zatim odvaja za planinarski dom na Vilincu i za Hajdučka vrata, te prolazi pored ledničkog jezerca Crvenjak 1970 mnv, koje je na najvišoj nadmorskoj visini u BiH u kojem živi triton, endemični vodozemac. Odmah iznad Hajdučkih vrata je vrh Trinjača. Dužina staze je oko 18 km i nije mnogo zahtevna.

APEL: Molimo vas da prilikom prilaska Hajdučkim vratima ne vršite dodatna oštećenja prstena, odnosno da se ne penjete na Hajdučka vrata, kao i da ne ugrožavate, kako svoju, tako i sigurnost, drugih planinara.

OCJENA KONDICIONE I TEHNIČKE ZAHTJEVNOSTI TURE;
Kondiciono – srednje teška tura
Srednje teška tura prilagođen svakom planinaru sa ukupnim trajanjem od 7 sati a staza omogućuje normalan hod bez upotrebe tehničkih pomagala.
Povratak oko 19,00 sati u mjesto Vitlenica.

POTREBNA OPREMA
– Slojevita planinarska oprema za hodanje na planini plagođena vremenskim uslovima kao što su planinarske gojzerice, planinarski štapovi, zaštita od sunca, vjetra i kiše.
– Ranac sa dovoljnom količinom hrane i vode ( min 2 l), suho ili svježe voće i dr.
– Čeona lampa,
– Komplet prve pomoći, pištaljka, svijeća i sl.

POTREBNI DOKUMENTI: Lična karta, zdravstvena knjižica

NAPOMENA: Odzivom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora.
Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenskih uslova, neprohodnost puteva i sl.). Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

• IZVOD IZ KODEKSA PLANINARSKE ETIKE
– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

ODLAZAK U PLANINE BEZ DOBRE FIZIČKE KONDICIJE IZRAZ JE NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA CIJELOJ GRUPI KOJU NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI PLANINAR ZADRŽAVA I SPRIJEČAVA DA NA VRIJEME IZVRŠI SVOJ ZADATAK.

Prijava organizatoru najkasnije do 04.10 2023. godine 17,00 sati.
Vedro