čet. sep 16th, 2021

Održan okrugli sto u okviru projekta “POLICIJA I POŠTIVANJE LJUDSKIH PRAVA”

U okviru projekta “Policija i poštivanje ljudskih prava” koji se pod pokroviteljstvom Evropske unije realizije od strane Centra za sigurnosne studije i udruženja “Mreža policijskih službenica” danas je u hotelu Termag na Jahorini održan okrugli što na kojem je predstavljen priručnik “Rodna ravnopravnost u policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini – program obuke” čija je autorica Kristina Jozić, predsjednica Udruženja “Mreža policijskih službenica” i članica našeg Sindikata.

U radu okruglog stola pored predstavnika šesnaest policijskih institucija učestvovali su i Dragan Krvavac predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH te Edin Kahrimanović,  predsjednik Sindikata SIPA.

Priručnik i dosadašnje projektne rezultate predstavili su Kristina Jozić autorica, Armin Kržalić profesor Falulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Denis Hadžović predsjednik Centra za sigurnosne studije i Benjamin Plevljak generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

Cilj projekta je povećati broj policijskih službenica u policijskim organima u Bosni i Hercegovini obzirom da prema sadašnjim podacima svaki 11. policijski službenik je žena – policijska službenica dok je u Evropskoj uniji svaki 6. policijski službenik žena – policijska službenica.

Također, u okviru prezentacije  istaknuto je da trenutno u policijskim organima od 544 policijska službenika na rukovodećim položajima u 11 policijskih institucija, 34 su žene ili 6,25%!

Neophodno je istaći da prema Zakonu o ravnopravnosti spolova ravnopravna zastupljenost spolova je ukoliko je u organu zastupljenost jednog  od spolova najmanje 40% te da su policijski organi daleko od ovog procenata obzirom da prema raspoloživim podacima trenutno imamo zastupljenost nešto malo više od 20 % žena.