ned. nov 28th, 2021

Održana sjednica Upravnog odbora Sindikata

Na danas održanoj redovnoj sjednici Upravnog odbora Sindikata u cjelosti su podržani zahtjevi Sindikata Državnih službenika i zaposlenika koji su održali protest pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor je izrazio zabrinutost zbog neusvajanja Budžeta i Odluke o privremenom financiranju zbog čega je upitna isplata oktobarske plate. S tim u vezi donesena je Odluka da se, ukoliko ne dođe do promjene okolnosti u vezi sa isplatom plata, vanredna sjednica Upravnog odbora održi u periodu od 15. do 20. 10. 2021. godine sa jednom tačkom dnevnog reda – Odluka o stupanja u štrajk, imenovanje štrajkačkog odbora i organizacija štrajka uz svakodnevne proteste ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine. Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu se nada da će nadležni pokazati minimum odgovornosti i donijeti odluku na osnovu koje će biti isplaćena redovna  primanja uposlenima.

Upravni odbor je donio Odluku o pokretanju inicijative za sazivanje  i održavanje redovne Skupštine Sindikata do kraja mjeseca oktobra.

Upravni odbor Sindikata je zbog pandemije odustao od organizacije sportskih igara povodom obilježavanja 19. godišnjice postojanja Agencije, te donio Odluku o organizaciji manje svečanosti koja će biti upriličena dana 08.10.2021. godine o čemu će članstvo biti upoznato putem sindikalnih povjerenika.

Upravni odbor je donio više pojedinačnih odluka u vezi sa isplatom jednokratne novčane pomoći članovima Sindikata u skladu sa Pravilnikom o financiranju.

Na kraju sastanka Upravni odbor je upoznat o zaključenom ugovoru o saradnji sa HBL laboratorijom te o saradnji sa ASA bankom koja za članove Sindikata pruža izuzetno povoljne uslove kreditiranja.

Na upit sindikalnih povjerenika Regionalnog ureda Sarajevo i Odjela za zaštitu svjedoka u vezi sa raspoloživim informacijama o stavu Agencije o pohađanju predmisione obuke i učešća u mirovnim misijama UN-a predsjednik Sindikata je istakao da je ranije upućen dopis menadžmentu Agencije te da je Sindikat od strane direktora Agencije upoznat da će biti pripremljen podzakonski akt kojim će biti definisane procedure i broj službenika Agencije koji godišnje mogu učestvovati u mirovnim misijama.

U vezi sa pohađanjem predmisione obuke dogovoteno je da se ispred Sindikata od menadžmenta Agencije zatraži zvaničan stav.